5 lekcija o dizajnu enterijera koje nas je naučila video igra Sims

Top trendovi u dizajnu enterijera koji će obeležiti 2019. godinu
јануар 17, 2019
Dizajn enterijera kuhinje: 6 rešenja koja će probuditi kulinarsku strast
фебруар 21, 2019

5 lekcija o dizajnu enterijera koje nas je naučila video igra Sims

Davne 2000. godine kompanija Electronic Arts objavila je prvo izdanje sad svetski poznate igre, koja kroz imitiranje realnih životnih situacija daje igračima mogućnost da vode pravi virtuelni život. Unutar tog virtuelnog sveta jedna od najkorisnijih opcija koje se tiču dizajna enterijera je upravo mogućnost izgradnje sopstvene kuće, uređenja prostora i isprobavanja različitih idejnih rešenja.

I to nije sve.

Prešavši put od dvodimenzionalnih pozadina, likova i prostora do trodimenzionalnog sveta, ova igra nam danas daje mogućnosti koje ranije nismo mogli ni da zamislimo. Danas možemo da pravimo likove koji liče na nas, imamo kućne ljubimce i vozimo dobar auto.  A šta nas tek čeka, videćemo.

Kako nas je igrica naučila da pravilno uređujemo prostor?

Kroz jednostavnu simulaciju realnog života gde možemo da vidimo ukoliko naši likovi, čijim virtuelnim životima upravljamo, nisu zadovoljni, možemo da uočimo koja to ponašanja i kakvi prostori doprinose najboljem raspoloženju. Možemo da probamo svako naše rešenje i ideju.

Na raznim forumima i sajtovima možemo pronaći ideje o uređenju stana unutar Simsa, što opet može da gradi određen trend, ideje i preferencije širom sveta.

Ovih 5 zlatnih pravila enterijera pomoći će nam da svaki i virtuelni i realni prostor uredimo na najoptimalniji mogući način:

 

Dobro osvetljenje za dobro raspoloženje

Sećate li se početka i onih prvih studentskih dana i života u domu kada  je jedna sijalica ili plafonjerka bilo sve što vam je potrebno, a ujedno bilo i sve što predstavlja izvor osvetljenja?

Kako vreme prolazi tako počnete da se podsećate starih manjih stonih lampi koje imate u svojoj porodičnoj kući a mogle bi savršeno da se uklope u vašu sobu. Ubrzo počnete da razmatrate riža novogodišnje lampice kao opciju za pravljenje atmosfere. Mic po mic, malo po malo, zaključak je na pomolu – jedna sijalica ne čini osvetljenje, naročito ako je plafonjerka.

Kada počnemo da uvodimo nove načine osvetljavanja prostora, shvatimo da se mnogo bolje osećamo, da je život komforniji, a mi opušteniji i produktivniji. Imamo svetlo za učenje, za spavanje i gledanje filma. Sve je potaman. Upravo tako je i u Simsu, što je prostor lepši i što više vodimo računa o našim likovima, oni su zadovoljniji i srećniji.

Umerena upotreba boja i tekstura

U Sims svetu se može dogoditi da ukoliko kuću koju pravite preopteretite bojama i teksutrama dođe do kočenja kompjutera, ili takozvanog kompjuterskog “crash-a”. Ništa nije drugačije i u realnom životu.

 

Objašnjenje je vrlo lako – previše boja i dezena na jednom mestu zamara naše oči i čini da se posle nekog vremena osećamo prezasićeno i umorno. Zato, ključ do savršenog dizajna je upravo balans i umerenost.

Preporuka na koju ćete najčešće naići u časopisima o uređenju prostora jeste da zidove prostorija u kojima provodite najviše vremena farbate u neutralne i pastelne nijanse . Na taj način ćete uvek moći da dodatno ubacujete dezene i materijale koji Vam se dopadaju.

 

Recite “DA” tepisima i zavesama

Ono što prostru daje izvesni pečat, individualnost i toplinu kao finiš u dekorisanju upravo jesu zavese, tepisi i prostirke za podove.

Njih želimo pažljivo da uskladimo sa bojama zidova kako bismo postigli ono što želimo. Prema tome, ukoliko su nam zidovi jarkih boja, preporučuje se da ih ublažimo neutralnim tepisima i zavesama. I obrnuto, ukoliko preferiramo neutralne zidove, možemo ih obogatiti jarkim i neobičnim tepisima i zavesama.

Funkcionalnost prostorije

Svaka soba u okviru kuće ima svoju namenu, zato pored dezena i boja koje ćete koristiti, važno je i uklapanje veličine elemenata unutrar sobe.

Manje prostora na raspolaganju podrazumeva više razmišljanja i pažljiviji odabir i planiranje nameštaja. Unutar Sims sveta možemo videti kako najbolje i najkreativnije da uredimo manje prostore, koliko ormara i plakara je najbolje posedovati, kako napraviti osvetljenje i atomsferu po želji.


Zapamtite – za savršen komfor nekad je dovoljno samo biti kreativan.

Biljkama do savršenog doma

Biljke u našem domu obično doživljavamo kao dodatnu dekoraciju prostora. Međutim, kada u našu potpuno uređenu prostoriju dodamo zeleniš, primetićemo da ona dobija sasvim novi, upotpunjen i svež izgled.

Biljke čiste vazduh, doprinose da se osećamo raspoloženije, veselije, oslobađaju nas od stresa i odmaraju nam oči. Pravi su čuvari našeg zdravlja i prave kućne atmosfere.

Dizajniranje Vašeg doma treba da je zabava, izraz kreativnosti i zadovoljstva, prema tome igrajte se. Probajte ideje, napravite plan, budite kao dete dok pravite sebi dom iz svojih snova.

1 Comment

  1. nevenacolor YourFriendPablo каже:

    Great, I really like it! Youre awesome

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *